Blog Wat kan ik doen tegen Acne

Wat kan ik zelf doen tegen Acne

Op social media vragen steeds meer mensen of er wondermiddelen zijn tegen acne. Hoewel ik gelukkig zelf geen last van acne heb begrijp ik heel goed dat het voor veel mensen een groot probleem is en er soms desperaat naar hulpmiddelen wordt gezocht.

Door mijn achtergrond bij een toonaangevende retailer op het gebied van natuurlijke beautyverzorging en gezonde voeding en als leverancier van natuurlijke huidverzorgingsproducten wil ik graag mijn kennis en mening delen om zodoende wellicht een beetje hulp te kunnen bieden.

Allereerst wil ik graag benadrukken dat elke situatie anders is en adviseer te allen tijde een specialist (dokter/huidarts, etc) te raadplegen. Deze specialisten zullen u op basis van hun kennis en ervaring medicijnen, diëten en eventueel andere hulpmiddelen voorschrijven. Er zijn diverse medicijnen op de markt, in veel verschillende gradaties en allemaal met hun eigen werking en bijwerkingen, ga hier dus nooit zelf mee experimenteren en vertrouw op de ervaring van specialisten of lotgenoten. Er zijn echter wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om de problemen te voorkomen en verminderen namelijk:

 • Preventie
 • Hygiëne
 • Voeding
 • Verzorging

 

Zowel qua voeding en voedingsmiddelen als qua behandelingen zijn er eenvoudige dingen die kunnen helpen, lees verder op mijn blog hieronder welke dingen je zou kunnen doen of uitproberen.

Wat is Acne

Er is al veel geschreven over Acne en er zijn veel websites waar erg veel informatie te vinden is. Ik zal dan ook alleen kort uitleggen wat Acne is en daarna vooral richten op natuurlijke hulpmiddelen om Acne te verlichten of verminderen. Acne is in principe een aandoening van de talgklieren. Talgklieren zijn er om je huid en haren van vocht te voorzien en bevinden zich over je hele lichaam behalve op je voetzolen en handpalmen.

 

Acne ontstaat onder meer door verandering van de hormonen, zoals bijvoorbeeld in de pubertijd, waarbij de talgklieren meer en dikkere talg gaan aanmaken. Een andere oorzaak is dat de afvoer van talg verstoort wordt doordat huidschilfers niet goed afschilferen en de afvoer verstoppen of door bacteriën die de wanden van de afvoerkanalen beschadigen waardoor er ontstekingen ontstaan.

Acne komt bij veel mensen voor, met name in de pubertijd en op latere leeftijd is het voornamelijk een probleem bij vrouwen.

 

Welke soorten Acne zijn er

 

Acne Vulgaris

Dit is de lichtste vorm van acne waar onder meer de jeugdpuistjes onder vallen. Bij deze vorm ontstaan er mee-eters en ontstekingen in de talgklieren en haarfollikels van de huid. Hoewel de mee-eters en de puistjes met rode en witte punten heel vervelend zijn en bij verkeerde behandelingen blijvende tekens kunnen achterlaten gaat deze vorm van acne uiteindelijk vanzelf over.

Acne Conglobata

Dit is een zwaardere vorm van Acne die met name bij mannen voorkomt en dan met name op de rug, armen en schouders voorkomt. Deze vorm kan erg heftig zijn en leiden tot grote bulten, abcessen en meer.

Acne Rosacea

Deze vorm komt aanzienlijk minder voor, wordt veroorzaakt door vergroting en ontsteking van de haarvaten en focust zich vooral op het gezicht.

Voor meer informatie over de verschillende vormen van Acne en eventuele medische hulpmiddelen verwijs ik graag door naar experts zoals de huisarts, dermatoloog of een schoonheidsspecialiste. Ik wil vooral graag laten zien welke natuurlijke hulpmiddelen er zijn die je kan gebruiken om de effecten te verminderen of te voorkomen.

 

Kijk voor meer informatie over Acne en het bestrijden ervan op:

 https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/acne/

 

Medische hulpmiddelen bij Acne

Als je dusdanige problemen met Acne hebt en je meer hulp nodig hebt dan enkel natuurlijke hulpmiddelen dan zijn er diverse medicijnen die voor sommige mensen goed helpen. Er zijn nogal wat verschillende opties maar diverse medicijnen hebben nogal zware bijwerkingen. Ook werkt niet elk medicijn bij ieder persoon dus een goed gesprek en advies van je huisarts of specialist is essentieel. Wil je alvast zelf meer informatie opzoeken over medicijnen en/of goed voorbereid bij de specialist aankomen dan kan je alvast meer informatie via de volgende link vinden:

 https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/acne#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-acne

Wat kan ik zelf doen tegen Acne?

Preventie van acne

Het voorkomen van Acne is moeilijk zo niet onmogelijk. Wel kun je ervoor zorgen om die zaken te vermijden waarvan bekend is, of wordt gedacht dat het acne versterkt.

Veel zaken waarvan snel wordt geroepen dat het acne stimuleert zijn niet wetenschappelijk bewezen, zoals roken, of het eten van chocola, patat met mayonaise of andere vette gerechten. Het feit dat ze niet wetenschappelijk bewezen zijn betekent niet dat het op individuele basis geen effect heeft. Het is dus best de moeite waard om eens een periode te kijken of het minder wordt als je een tijdje deze zaken laat staan, heeft het geen effect kan je deze uitsluiten en je richten op een volgende.

Wel bewezen is dat stress en excessief sporten een negatieve invloed hebben op Acne. Daarnaast zal een gezond lichaam dat voldoende vitamines, mineralen en andere voedingstoffen binnen krijgt eerder de huid herstellen maar ook processen in het lichaam normaliseren. Mijn advies is dus altijd om ervoor te zorgen dat je een gezonde voeding met veel vitamines, mineralen  en water binnen krijgt omdat een gezond lichaam een positief effect heeft op alle processen waaronder het herstel van de huid.

Hygiëne om acne te verminderen

Hygiëne is erg belangrijk dus blijf jezelf goed schoonhouden. Er zijn echter heel veel reinigingsproducten, zepen, etc. die uiteindelijk een tegengesteld effect geven doordat het de huid uitdroogt waarna de talgklieren in hoog tempo weer extra talg gaan aanmaken. Reinig daarom het liefst met producten die dit niet doen, voorbeelden zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten zoals Marokkaanse Zwarte Zeep, gemaakt van olijven, of Rhassoul dat een vulkanische klei is. Beide producten reinigen tot diep in de poriën en trekken vet, vuil en andere afvalstoffen aan waardoor de huid wel gereinigd wordt maar niet uitdroogt. Daarnaast bevatten ze stoffen die de huid ook nog eens verzorgen.

Reinigen van de huid

De huid goed schoon houden is erg belangrijk bij acne, echter veel huidreinigingsmiddelen maken de huid erg droog waardoor de huid weer veel talg gaat aanmaken en de problemen juist verergerd worden.

Marokkaanse Zwarte Zeep is een volledig natuurlijk product gemaakt van olijven. Deze olijf pasta reinigt niet alleen de huid tot diep in de poriën, het werk anti bacterieel en tevens exfoliërend. Het is geschikt voor elk huidtype en dankzij de grote hoeveelheid vitamine E verzorgt en kalmeert het de huid.

Scrubben

Bij sommige vormen van Acne en bij sommige mensen is de afvoer van de dode huidcellen (huidschilfers) 1 van de problemen die Acne veroorzaakt. Licht scrubben met een scrubhandschoen en je huid insmeren met Marokkaanse Zwarte Zeep kan hier bij helpen. Zwarte Zeep reinigt de huid en kalmeert en helpt bij het exfoliëren. Zorg wel dat je de huid niet te hard scrubt, open wondjes zijn extra gevoelig voor ontstekingen.

Exfoliërende Zepen

De exfoliërende natuurlijke zepen van Tiyya Maroc zijn gemaakt van olijven en bezitten van nature positieve elementen voor het reinigen en verzorgen van de huid.  Deze olijfzeep werkt desinfecterend, antibacterieel en helpt onder meer ontstekingen te verhelpen en kleine wondjes te helen. Door licht te scrubben met deze zeep gaan de poriën open, wordt de huid schoon en worden dode huidcellen en ander vuil verwijdert.

Speciaal voor Acne zijn zowel de variant met honing, voor een extra verzorging en bescherming van de huid, of de variant met Nigella (zwarte Komijnzaad) erg geschikt.

 Natuurlijke Exfoliërende Zeep met Nigella (zwarte komijnzaad)

Deze premium exfoliërende zeep van Tiyya Maroc verrijkt met Nigella is 100% natuurlijk en op basis van olijfolie. Alle zepen van Tiyya Maroc zijn gecertificeerd, vrij van kleurstoffen, conserveermiddelen, parabenen en tensio-actieve stoffen.

 

Nigella zeep is een van de beste soorten zeep die wordt gebruikt voor huidverzorging en behandeling van verschillende problemen waaraan de huid wordt blootgesteld. Onder meer acne omdat het een hoog percentage antibacteriële eigenschappen bevat en de olie die wordt gewonnen uit de zaden van het nigellazaad  een hoog gehalte aan ijzer, fosfaat, fosfor en zink en vitamines (B2, B1, A, C), nigeline, onverzadigde vetzuren en antioxidanten bevat.

Exfoliërende Nigella zeep kan dagelijks worden gebruikt voor de vette huid en de normale huid. Voor de droge huid wordt aanbevolen om het twee keer per week te gebruiken om te genieten van de zachte exfoliatie.

 

Tiyya Maroc exfoliërende zepen worden gemaakt door middel van een ambachtelijk productieproces, met respect voor de grondstoffen en liefde voor de huid.

De zeep kan over het hele lichaam en gezicht worden aangebracht. Ze verzachten en sublimeren je huid voor een stralende en frisse teint en garanderen vooral een optimale hydratatie. De Tiyya Maroc zeep droogt de huid niet uit, integendeel, ze helpt de hydrolipidenfilm van de opperhuid te herstellen.Rhassoulklei

Rhassoulklei is een vulkanische lavaklei uit het Atlasgebergte van Marokko. Rhassoul of ook wel Ghassoul genoemd  bevat onder meer:

 • Silicium, houd huid en haar gezond en stimuleert de collageenproductie die voor de elasticiteit van de huid zorgt
 • IJzer, maakt huid en haar glanzend
 • Magnesium, herstelt en kalmeert de huid
 • Calcium
 • Kalium
 • Natrium
 • Sporen-elementen
 • Pro-vitamines

Vaak maken producten tegen Acne de huid droog waardoor deze extra olie aanmaakt die de huid weer vet maakt. Poriën raken verstopt door dode huidcellen en vet waardoor er weer ontstekingen en puistjes ontstaan.

Ghassoul is volledig natuurlijk zonder kunstmatige en chemische stoffen. De vulkanische klei is zeer absorberend, reinigt tot diep in de poriën, trekt vuil, vet en bacteriën aan, absorbeert het en voert het af. Rhassoul hydrateert de huid zodat er geen extra olie wordt aangemaakt en werkt tevens ontstekingsremmend. Rhassoul zorgt in het geval van Acne voor minder ontstekingen, een gehydrateerde huid, minder vlekken en een rustigere en egalere huid.

 

Rhassoul zorgt dus niet alleen dat vet, vuil,talg,  ontstekingen, etc worden afgevoerd, het verzorgt ook de huid, maakt het elastisch en droogt de huid niet uit.

 

Resultaat is dus een schone huid die niet droog en schilferig is waardoor er geen behoefte is om extra creme’s of olien aan te brengen die het risico op nieuwe problemen vergroten. Een masker van Rhassoulklei is dus een zeer goed detox middel!

 

Hoe maak ik een Rhassoulklei masker?

Op de pagina …  Rhassoul… vind u veel meer informatie en tips over Rhassoul en hoe u een masker van Rhassoul maakt. Wij bieden u 2 verschillende soorten, Rhassoul met honing dat u direct kunt gebruiken als masker en Rhassoul met essentiële oliën die u kunt mengen met water, Rozenwater of Oranjebloesemwater en dit mengsel vervolgens op uw huid smeert. Beide soorten hebben hun eigen voordelen en kwaliteiten maar dezelfde reinigende werking die uw acne problemen kunnen verminderen

 

Marokkaanse Zwarte Zeep

Zwarte Zeep werkt zeer goed tegen Acne en puistjes!

Vaak maken producten tegen Acne de huid droog waardoor deze extra olie aanmaakt die de huid weer vet maakt. Poriën raken verstopt door dode huidcellen en vet waardoor er weer ontstekingen en puistjes ontstaan.

Savon Beldi is volledig natuurlijk en zonder kunstmatige en chemische stoffen. De Olijfzeep reinigt tot diep in de poriën, en verwijdert vuil, vet en bacteriën. Zwarte Zeep hydrateert de huid zodat er geen extra olie wordt aangemaakt en heeft tevens een anti microbiële werking. Zwarte Zeep zorgt in het geval van Acne voor minder ontstekingen, een gehydrateerde huid, minder vlekken en een rustigere en egalere huid.

 Zwarte Zeep is gemaakt van Olijven, is volledig natuurlijk en behalve dat het de huid reinigt zorgen de vitamines en mineralen voor extra bescherming en verzorging.

Natuurlijke hulpmiddelen om Acne te bestrijden/verminderen

Wil je niet naar de dokter, wil je de effecten van acne voorkomen en verminderen met natuurlijke hulpstoffen of wil je naast de behandelingen nog wat extra’s doen dan is voeding en verzorging van de huid belangrijk.

Voeding

Chocola en patat met mayonaise zijn de grootste boosdoeners voor acne! Dit is iets wat je vaak hoort maar wat niet bewezen is. Wat wel belangrijk is om te kijken welke stoffen nu helpen om je huid te beschermen tegen acne, te herstellen en acne te voorkomen.

Preventieve hulpmiddelen tegen Acne

Om Acne zoveel mogelijk te voorkomen zijn er bepaalde kruiden, vitamines, etc. die de huid en het lichaam helpen om de effecten van Acne te verminderen. Je kunt hierbij denken aan het volgende:

 • Vitamine A, Sommige stromingen zeggen dat een tekort aan Vitamine A bijdraagt aan Acne. Het kan dus geen kwaad om wat extra Vitamine A binnen te krijgen, het liefst natuurlijk uit natuurlijke voeding maar anders misschien in de vorm van een multivitamine of als apart supplement
 • Vitamine B complex, dit draagt bij aan het onderhoud van de huid
 • Zink, meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Zink bijdraagt aan het onderhoud van de huid, acne vermindert en helpt om littekens te voorkomen
 • Agnus Castus en Teunisbloemolie ondersteunen de hormoonhuishouding
 • Grote Klis en Echinacea hebben een zuiverende werking op het bloed, waardoor afvalstoffen worden verwijdert en de huid verbetert
 • Knoflook, helpt het immuunsysteem te versterken en helpt bacteriën te doden

 

Verlichten van de huid klachten

Om de gevolgen van Acne te verminderen is naast het reinigen van de huid ook het verzorgen van de huid belangrijk. Je zou de volgende producten kunnen gebruiken om de klachten of de gevolgen te verlichten”

 • Vitamine E olie, ondersteunt het herstel van de huid en helpt littekens te voorkomen
 • Tea Tree olie, verdund met andere oliën gebruikt werkt het anti bacterieel, gaat het infecties tegen en vermindert het zwellingen en roodheid
 • Aloë Ver Gel, helpt de huid te kalmeren en herstellen
 • Propolis, werkt antibiotisch en voorkomt littekenvorming

 

Arganolie

 Arganolie zit vol met goede voedingstoffen zoals vetzuren, vitamines en anti oxidanten. Deze stoffen in Arganolie zorgen onder meer voor:

 • Stabilisering van de aanmaak van talg
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Verzorgd de huid zonder de poriën te verstoppen
 • Vermindert bestaande Acne en voorkomt nieuwe Acne
 • Vermindert littekens en maakt ze minder opvallend

 

Rozenwater

Rozenwater zit boordevol vitamines waaronder vitamine A en werkt anti bacterieel en kalmerend voor de huid. Tevens helpt het wondjes en littekens te herstellen! Ideaal als laatste stap in je reinigings- en verzorgingsritueel!

Conclusie

Mijn advies is dus om allereerst te gaan praten met een specialist en goed te luisteren naar zijn adviezen. Daarnaast, of als de behandeling van de specialist je niet aanspreekt, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Belangrijk is altijd dat je moet kijken naar voorkomen, behandelen en het verzorgen van de effecten.

Voorkomen kan je door goed op voeding te letten en het nemen van supplementen en natuurlijke “bestrijders” , behandelingen aan de huid zijn er in diverse vormen zoals licht scrubben met een scrubhandschoen en exfoliërende zeep en/of Rhassoulklei masker en voor  het verzorgen van de effecten zijn er diverse natuurlijke oliën en gel’s.

Ik hoop dat jullie deze blog informatief vonden maar met name dat het diegene met vragen over acne een beetje helpt en steunt.