Blog: Mijn ultieme scrub routine

 

Waarom is scrubben goed voor de huid?

 

Vaak krijg ik de vraag “helpt scrubben echt voor een mooie en gezonde huid”?  Mijn antwoord is dan altijd JAAAAAA!

 

Al eeuwenlang worden er in badhuizen, Hammam’s en Sauna’s behandelingen gegeven zoals bijvoorbeeld de “Rhassoul” behandeling met als doel dode huidcellen te verwijderen, de huid te reinigen en jong en soepel te houden maar ook om de bloedsomloop te stimuleren.

Deze behandelingen kun je tegenwoordig nog steeds doen of laten doen in Hammam’s in onder meer Nederland, maar je hoeft niet perse naar de Hammam om je huid een heerlijke reinigingsbehandeling te geven.

 

Voordat ik zal vertellen hoe mijn scrub routine eruit ziet en welke producten ik hiervoor gebruik zal ik eerst uitleggen waarom scrubben zo belangrijk is:

  1. Per minuut verliest je huid meer dan 30.000 dode huidcellen, dit komt neer op meer dan een halve kilo per jaar! Maar goed nieuws, je huid vernieuwt zich ook continu. Iedereen wil natuurlijk dat de dode huidcellen zo snel mogelijk plaats maken voor nieuwe en dat er zoveel mogelijk nieuwe en gezonde huidcellen worden aangemaakt. Hiervoor is het dus belangrijk dat je de natuur een handje helpt door de dode huidcellen te verwijderen, dit doe je onder meer door te scrubben.
  2. De gezonde en de nieuwe huidcellen hebben lucht en voedingstoffen nodig, daarom is het noodzakelijk de huid te scrubben.
  3. Tijdens het scrubben wordt de bloedsomloop gestimuleerd hetgeen positief werkt voor de huid en de huidaanmaak.
  4. Water en veel “reinigingsproducten” maken slechts zeer oppervlakkig de huid schoon, om echt diep tot in de poriën te reinigen is een regelmatige scrub behandeling met de juiste hulpmiddelen noodzakelijk.
  5. Omdat veel vitamines, mineralen en andere bouwstoffen zich in de huidcellen bevinden en deze dus met tienduizenden per minuut afsterven is het dus belangrijk dat de huid deze voedingstoffen weer terugkrijgt om jong, soepel e stralend te blijven.

Mijn Scrub routine in een aantal stappen:

 

Bereid voor wat je wilt gaan gebruiken tijdens en na de scrub behandeling. Ik gebruik meestal het volgende:

  1. Scrubhandschoen

  2. Rugscrubber

  3. Marokkaanse Zwarte Zeep (puur of met essentiële oliën)

  4. Rhassoul klei met essentiële oliën

  5. Een houten bakje en lepel om de rhassoul klei te mengen met water, rozenwater en/of andere hulpstoffen

  6. Een lekker zachte handdoek

  7. Arganolie

  8. Rozenwater

Waarom gebruik ik deze hulpmiddelen bij het scrubben?

 

Een scrubhandschoen en een rugscrubber zorgen met hun structuur en korrels ervoor dat de dode huicellen makkelijker worden losgemaakt en afgevoerd. Als je met de juiste warmte, vochtigheid en bewegingen scrubt zult u zien dat de dode huidcellen bij bosjes (of eigenlijk bij sliertjes) worden losgemaakt en op de huid komen te liggen.

Marokkaanse Zwarte Zeep is gemaakt van Olijven en olijfolie. Deze zwarte zeep helpt niet alleen bij het exfoliëren maar reinigt tevens de huid tot diep in de poriën en geeft diverse voedingstoffen af. Het is een volledig natuurproduct en geschikt voor alle huidsoorten.

Rhassoul klei met minerale oliën reinigt het huid en haar, verwijdert bacteriën, vet, vuil en ontstekingen en de minerale oliën maken de huid vervolgens zacht en geven de huid de nodige voedingsstoffen.

Arganolie bevat een hoge concentratie vitamines, vetzuren en andere voedingstoffen. Spray Arganolie op je huid en haar ter bescherming en verzorging.

Rozenwater hydrateert, verfrist en kalmeert de huid en (vooral als het gekoeld is) geeft het een heerlijk ontspannen gevoel na het douchen en scrubben.

Hoe scrub ik mijn huid het best?

  1. Zet een flesje/glas water klaar, voldoende drinken is erg belangrijk voor de huid
  2. Zorg dat de ruimte waar je gaat scrubben goed afgesloten is zodat de warmte en stoom bewaard blijven
  3. Douche een aantal minuten totdat de huid goed warm en nat is.
  4. Smeer je huid goed in met zwarte zeep en laat het een aantal minuten intrekken
  5. Spoel de zwarte zeep af en begin met de scrubwashand in lange bewegingen de natte en warme huid te scrubben. Wees voorzichtig met je gezicht en scrub wat harder op de overige plekken. Begin nHoe iet te hard te scrubben maar bouw het langzaam op. Op sommige plekken zoals de knieën en ellebogen kan je wat harder en/of langer scrubben omdat de huid hier vaak wat dikker en vuiler is.
  6. Voor de plekken waar je niet bij kan (en je partner/moeder/zus, etc. is er niet om te helpen) is er de rugscrubber. Dit is een lange scrubber met handvaten die gemaakt is voor die lastige plekjes, met de andere zijde kan je eventueel schuimen.
  7. Spoel je zelf lekker schoon en verwijder de laatste overgebleven restjes (spaghettislierten) huidcellen
  8. Smeer jezelf in met Rhassoul klei, zowel je huid als je haar en laat het een aantal minuten zitten.
  9. Spoel nu de rhassoulklei af en totdat je volledig schoon bent, verlaag de temperatuur van het water langzaam zodat de huid langzaam afkoelt.
  10. Droog je huid en je haar voorzichtig af
  11. Spray arganolie op je huid en je haar om nieuwe voedingsstoffen aan te brengen
  12. Spray rozenwater om de huid te hydrateren, te verfrissen en de (hoofd)huid te stimuleren
  13. Drink lekker water en een glas sap, een goede voeding en voldoende water en vitamine is essentieel voor huid en haar

 

Het resultaat van een goede scrub behandeling!

 

U zult zien dat hierna de huid gloeit en warm aanvoelt. De huid is nu schoon, fris en gezond! Als ik geen tijd heb om de hele routine te doen, of als ik voel dat mijn huid tussen de scrub behandelingen door nog eens extra gescrubt moet worden pak ik de scrubhandschoen onder de douche en scrub ik op de natte en warme huid op die plekken waar ik voel dat het nodig is. Op arganolie en rozenwater bespaar ik nooit, deze doen wonderen voor mijn huid en geven het een heerlijk schoon en fris gevoel.

Ik hoop dat u nieuwe ideeën en inzichten hebt gekregen nu ik mijn scrubroutine gedeeld heb en hoop dat u net zo als ikzelf zult gaan genieten van deze heerlijke ontspannende “quality time”. Uw huid zal u in ieder geval zeer dankbaar zijn.

Tot de volgende blog!